Resepi : Ikan gelama masak Taucu
Sunday, July 11, 2010 | 7:22 PM | 6 comments
Sunday!time to cook!this morning I woke up early to went to market. In there, I bought something to cook this afternoon.hehe :)So, my lunch today was 'Ikan gelama masak Taucu'
Bahan-bahan :
- 1 keping ikan gelama (boleh gunakan ikan merah, bawal putih,kembung, cermin)
- 3 ulas bawang putih - dihiris halus
- 1 ulas bawang merah - dihiris halus
- 1 1/2 halia - dihiris halus
- 3 - 4 cili padi - dihiris halus
- 1/2 cawan taucu
- 1/2 cawan air asam jawa
- sebiji tomato dipotong empat (jika mahu)
- sedikit garam
- kunyit secukup rasa
- minyak
Cara Menyediakan :
- Bersihkan ikan dan gaul dengan garam dan kunyit kemudian goreng hingga garing dan ketepikan.
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, putih, halia dan cili padi sehingga wangi.
- Masukkan taucu, air asam jawa dan biarkan mendidih kemudian masukkan tomato. Gaul bagi sebati.
- Biarkan pekat sikit dan boleh tuangkan atas ikan tadi.
Labels: BLOG MENDAP.A.K.A.EQA, HIDUPSAYA, HOBBIES, RECEPIES