Resepi : Ikan masak stim
Saturday, July 10, 2010 | 10:03 PM | 2 comments
This afternoon, suddenly come feeling want cooking extremely?!so, I told my mum that today I will cook for our family, you just sit and relax.ok dear?hehe.
Bahan-bahan
- 1 ekor ikan (ikan merah/kerapu/siakap atau ikan bawal putih pun ok)
- 5 – 10 biji cili padi - dihiris
- 2 batang serai - dihiris halus
- 1/2 kuntum bunga kantan - dihiris
- 1 helai daun limau purut - dihiris halus
- 1/2 inci halia muda - dihiris halus
- 2 ulas bawang putih dan bawang merah - dihiris halus
- 1biji limau kasturi - dihiris halus (letak air asam pun boleh)
- garam
- sedikit sebuk lada sulah
Cara Menyediakan
- Ikan dicuci bersih dan lumurkan dengan garam dan lada sulah. Ketepikan sementara.
- Hiris kesemua bahan-bahan yang di atas dan satukan dalam bekas sehingga sebati. Ketepikan.
- Panaskan microwave dalam 10 minit kemudian ratakan kesemua bahan yang telah dihiris ke atas ikan termasuk bahagian dalam belahan perutnya.
- Kukus kurang lebih dari 10 minit bergantung pada saiz ikan atau apabila daging ikan bertukar menjadi putih.
Labels: BLOG MENDAP.A.K.A.EQA, HIDUPSAYA, HOBBIES, RECEPIES