Resepi : Ikan Panggang
Sunday, August 15, 2010 | 8:21 PM | 0 comments
Bahan-bahan :
- 4ekor ikan kembung
- 2 inci halia muda (dikisar)
- 2 batang serai (dikisar)
Bahan-bahan sambal :
- 2 ulas bawang merah (dikisar)
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 2 cm kunyit hidup (dikisar)
- 2 batang serai (dikisar)
- 3 helai daun limau purut
- 4 biji cili padi
- 7 biji cili merah
- jus dari sebiji limau nipis atau lebih
- garam dan gula secukup rasa
- minyak untuk menggoreng
- beberapa helai daun pisang
- kicap manis secukup rasa
Cara Menyediakan :
- Bersihkan ikan dan lumurkan halia serta serai yang telah dikisar pada ikan. Kemudian, balut ikan dengan daun pisang mengikut saiz yang bersesuain. Bakar pada suku 180 darjah C selama 20 minit sampai masak.
- Tumis semua bahan-bahan sambal sehingga terbit minyak. Setelah terbit minyak dan baunya bangkit masukkan garam, kicap manis dan perahan jus limau kasturi sebelum menutup api.
- Kemudian, letakkan sambal tersebut di atas ikan yang telah dipanggang.
Labels: BLOG MENDAP.A.K.A.EQA, HIDUPSAYA, HOBBIES, RECEPIES