1 ekor ayam sederhana besar(ambil bahagian tulang)
9 cawan air
1 1/2 bawang merah, ditumbuk halus
1 1/2 inci halia, ditumbuk halus
5 ulas bawang putih, ditumbuk halus
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
1 camca besar bawang goreng
1 pokok daun sup, kerat 2 (hiris halus)
1/2 batang lobak merah, didadu
2 biji kentang sederhana besar, didadu
1/4 bahagian bunga kobis, potong sekuntum2
Garam secukup rasa
BAHAN SOS CILI :
5 biji cili merah
3 ulas bawang putih
Gula dan garam secukup rasa
sedikit sos cili.
BAHAN PERAP AYAM :
2 camca besar madu
2 camca besar kicap masin
2 camca besar kicap manis
1 camca teh lada hitam, tumbuk halus
1 ulas bawang putih, tumbuk halus
1/2 bawang merah, tumbuk halus
Cara Menyediakan :
1. UNTUK SUP AYAM :
Masukkan minyak dan tumis bawang merah, putih, halia, bunga lawang, bunga cengkih dan kayu manis hingga naik bau kemudian masukkan air.
Masak hingga mendidih dan masukkan ayam. Masak dengan api sederhana selama 30 minit.
Kemudian masukkan lada hitam dan kentang, masak hingga empuk, kemudian masukkan bunga kobis dan lobak merah masak sekejap lagi. Rasa dan jika perlu tambah air lagi dan garam secukup rasa.
Hias dengan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan.
2. UNTUK NASI AYAM :
Masukkan beras yang telah dicuci di dalam rice cooker.
Masukkan 10cawan sup ayam yang telah dimasak tadi.(ikut sukatan).
Kemudian masukkan kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, bawang putih, halia dan daun pandan. Kacau rata dan masak seperti biasa.
Tabur dengan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan.
3. UNTUK AYAM PANGGANG :
Ayam dilumur dengan bahan perap selama 30 minit.
Bakar pada suhu 190 C selama 8 - 10 minit untuk setiap bahagian.
Hidangkan bersama tomata, timun dan salad.
4. UNTUK SOS CILI :
Cili merah dan bawang putih dikisar halus kemudian tuang dalam periuk, masukkan cili sos dan garam secukup rasa. Masukkan sedikit air dan masak hingga mendidih.
p/s : okay, ni juadah buka puasa masa kat kg. Thanks atok sb belikan juga ayam tuk cucumu ini.hehe~
Facebook | Tumblr | Twitter
Hello,I'm Nurul Afiqah Nabilah. 23 years old.Student Bachelor of Accountancy,UPM.I ♥♥ to buying stuffs especially girls things. sweett♥♥
Navigation
Cakap_Cakap
The Webmaster
I don't express my feeling well.
Can be quite shy too ^?^ .
I have a very Hot-temper and
I rely on my friends a lot.
Doesn't talk a lot.
I don't have a lot of things to say, I listen and nod.
There's nothing I know much.
I ♥♥ taking photos and my DSLR too.
WishLIST
Complete 50DAY diet plan
Drop body fat by the end of 2013
2nd Dean
high confidence level
Polaroid One Step Rainbow
Ipod Apple
external
Speedlight SB-700
50mm Nikon Lens
Mini Cooper Clubman
Blog Best.
heyy! I ♥♥ blogwalking too, why? why? because there have many information
for me to read them or something can guide me into my life. ohh my! I'm so adorable with them :
1 ekor ayam sederhana besar(ambil bahagian tulang)
9 cawan air
1 1/2 bawang merah, ditumbuk halus
1 1/2 inci halia, ditumbuk halus
5 ulas bawang putih, ditumbuk halus
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
1 camca besar bawang goreng
1 pokok daun sup, kerat 2 (hiris halus)
1/2 batang lobak merah, didadu
2 biji kentang sederhana besar, didadu
1/4 bahagian bunga kobis, potong sekuntum2
Garam secukup rasa
BAHAN SOS CILI :
5 biji cili merah
3 ulas bawang putih
Gula dan garam secukup rasa
sedikit sos cili.
BAHAN PERAP AYAM :
2 camca besar madu
2 camca besar kicap masin
2 camca besar kicap manis
1 camca teh lada hitam, tumbuk halus
1 ulas bawang putih, tumbuk halus
1/2 bawang merah, tumbuk halus
Cara Menyediakan :
1. UNTUK SUP AYAM :
Masukkan minyak dan tumis bawang merah, putih, halia, bunga lawang, bunga cengkih dan kayu manis hingga naik bau kemudian masukkan air.
Masak hingga mendidih dan masukkan ayam. Masak dengan api sederhana selama 30 minit.
Kemudian masukkan lada hitam dan kentang, masak hingga empuk, kemudian masukkan bunga kobis dan lobak merah masak sekejap lagi. Rasa dan jika perlu tambah air lagi dan garam secukup rasa.
Hias dengan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan.
2. UNTUK NASI AYAM :
Masukkan beras yang telah dicuci di dalam rice cooker.
Masukkan 10cawan sup ayam yang telah dimasak tadi.(ikut sukatan).
Kemudian masukkan kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, bawang putih, halia dan daun pandan. Kacau rata dan masak seperti biasa.
Tabur dengan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan.
3. UNTUK AYAM PANGGANG :
Ayam dilumur dengan bahan perap selama 30 minit.
Bakar pada suhu 190 C selama 8 - 10 minit untuk setiap bahagian.
Hidangkan bersama tomata, timun dan salad.
4. UNTUK SOS CILI :
Cili merah dan bawang putih dikisar halus kemudian tuang dalam periuk, masukkan cili sos dan garam secukup rasa. Masukkan sedikit air dan masak hingga mendidih.
p/s : okay, ni juadah buka puasa masa kat kg. Thanks atok sb belikan juga ayam tuk cucumu ini.hehe~