Resepi : Puding Karamel
Monday, August 30, 2010 | 11:56 PM | 2 comments
Bahan A :
- 200 gm gula pasir
- 1 cawam air
Bahan B :
- 1 tin susu cair
- 120 gm gula kaster
- 8 biji telur A (kalau nak krgkn boleh juga)
- 20gm tepung kastard
- 20gm tepung jagung
- 1 sudu teh esen vanila
Cara Menyediakan :
- Buat bahan A dahulu. Masak gula hingga cair dan keperangan dengan api perlahan kemudian masukkan air dan kacau hingga semuanya cair.
- Tuangkan bahan A tersebut ke dalam loyang kemudian sejukkan terlebih dahulu.
- Kemudian, satukan bahan B dalam bekas. Kalau nak guna blender or mixer pun boleh. Pukul sampai sebati tetapi jangan terlalu kembang. Tapiskan adunan B ke dalam loyang berisi bahan A tadi.
- Sediakan sebuah loyang 10 inci dan isikan air 1/3 bahagian. Masukkan loyang berisi adunan tadi ke dalamnya.
- Bakar dalam oven selama 1 jam pada suhu 180C. Setelah masak, sejukkan dahulu kemudian masukkan dalam peti sejuk.
- Untuk menghidang, terbalikkan loyang atas pinggan yang sesuai. Karamel hendaklah di bahagian atas.
Labels: BLOG MENDAP.A.K.A.EQA, HIDUPSAYA, HOBBIES, RECEPIES